Rhonda Spates

Onze herinneringen, levensverhalen, kunst, mythologie en rituelen hebben altijd mijn interesse gehad. Het is een bron van inspiratie in mijn beeldende werk. Hoe we ons leven lijden en leiden en wat kunst daarin kan toevoegen is voor mij doorlopende ontdekkingsreis. 

2 jaar geleden ontdekte ik de post-hbo-opleiding tot Ritueelbegeleider bij Het Moment, nu gevestigd in Houten.

Daar leerde ik persoonlijke rituelen te ontwerpen en begeleiden voor en met jou.

Mijn kindertijd

Ik ben geboren in Duitsland (1963) en na een jaar verhuisden we  naar California Amerika.

Daar werd mijn broer geboren en raakten mijn ouders gescheiden van elkaar. Wij verhuisden met zijn drieën terug naar Nederland. In afwachting van ons nieuwe thuis waren we welkom in het huisje van mijn opa en oma, waar wij woonden met mijn overgrootvader, tante en oom.

Kunstwerk

Ik tekende en schilderde naar hartelust en verzamelde herinneringen, symbolen en ‘dierbare dingen’ uit de natuur. Dit verbeeldde ik op mijn eigen wijze in mijn schilderijen en tekeningen. Ik ontwikkelde mij als autodidact en 20 jaar geleden vervolgde ik mijn creatieve weg onder andere op een oriëntatiejaar op de Rietveld Academie. Na het overlijden van mijn broer 12 jaar geleden maakte mijn creatieve ontwikkeling een belangrijke transformatie door. 

Mensenwerk

Mijn hart ligt bij mensenwerk en ik ging naar de Sociale Academie in Amsterdam. Na de academie had ik nog te weinig werk- en levenservaring om met mensen en hun problemen aan de slag te gaan. Er was toen ook een economische crisis en een grote jeugd-werkloosheid. Via uitzendbureaus kwam ik terecht in het bedrijfsleven, waar ik 5 jaar als receptioniste, stagecoördinator en personeelsmedewerker bij een ICT-bedrijf werkte.

Ook toen bleef ik nieuwsgierig naar allerlei mensen en hun culturen, religies, rituelen, vieringen, dromen en wensen. Het leven is een reis, in de tijd, op aarde en in onze innerlijke belevingswereld. De wereld en onze natuur is ons thuis. Gedreven door die nieuwsgierigheid  volgde en beleefde ik verschillende cursussen, retraites en vakanties bij o.a. de School voor Body en Soul in Lage Vuursche en Creatieve Landgoed Camping Charme in Frankrijk. Daaropvolgend gaf en geef ik ook diverse InspiratieWorkshops LevensKunst.

Vliegwerk

In 1992 besloot ik van mijn reishobby mijn beroep te maken: Ik ging vliegen. Inmiddels werk ik ruim 30 jaar in de luchtvaart. De laatste 20 jaar ben ik leidinggevende aan boord (purser), waar ik elke vlucht mag samenwerken met een hele nieuwe crew.

Samen maken we een intensieve reis van een paar dagen en daarin maken we soms van alles mee. Op mijn reizen heb ik heel veel bijzondere en inspirerende mensen ontmoet.

Rituelen

Het afscheid van mijn broer en mijn moeder waren grote verandermomenten voor mij.

Dankzij mijn broer ontdekte ik mijn nieuwe weg om herinneringen en emoties te verbeelden en een plek te geven.

Dankzij mijn moeder ontdekte ik hoe persoonlijke rituelen kunnen bijdragen bij verlies, rouw, verandering en verbinding.

Interview

Wat zijn je persoonlijke ervaringen met rituelen?

Er zijn verschillende soorten rituelen. Er zijn kleine rituelen in het dagelijks leven. 

Ik wandel bijvoorbeeld heel graag in de natuur. Dat is eigenlijk ook al een ritueel. Het genieten van de bomen om me heen en te genieten van de seizoenen. Het aandacht besteden aan de rust die de natuur geeft. Elk seizoen biedt weer andere inzichten over het leven.

Een ander klein ritueel is bijvoorbeeld op mijn werk. Ik ben purser/leidinggevende in de luchtvaart. Voor elke vlucht hebben we briefing van 20 minuten. We kennen elkaar niet en in die 20 minuten vormen we met elkaar een team. We maken daarin een aantal stappen, die je ook een ritueel zou kunnen noemen.

Daarnaast heb je ook grote rituelen, die gaan over mijlpalen in het leven… (lees verder bij rituelen)

Hoe ben je op het idee gekomen om Ritueelbegeleider te worden?

Dankzij een paar grote mijlpalen in mijn leven: het afscheid van mijn broer en moeder heb ik zelf ook gebruik gemaakt van rituelen, die ik zelf heb bedacht, om het rouwproces op een helende manier vorm te geven. 

Bij beide uitvaarten heb ik op een creative manier een ode kunnen brengen. Dat heeft mij en ook andere mensen erg geholpen.

Je hebt echt gemerkt dat het iets toevoegt aan het proces van mensen om iets te verwerken of om mensen samen te brengen. 

Precies.

Hoe onderscheidt jij je van andere ritueelbegeleiders en andere mensen die betrokken zijn bij een ritueel?

In september 2020 ben ik begonnen met de opleiding tot Ritueelbegeleider. Dankzij iemand die in de uitvaart werkt en die ik op één van mijn reizen heb ontmoet, hoorde ik over deze opleiding. Het is een mooie, uitgebreide en waardevolle opleiding. Vooral de creatieve werkvormen spreken mij erg aan. Ik ben daar in de loop van mijn leven al veel mee bezig geweest. Ik denk dat ik daarin onderscheidend kan zijn.

Voor wie wil je graag werken?

Ik denk dat het belangrijk is dat mensen hun eigen talenten gebruiken en hun eigen ideeën om rituelen te ontwerpen. Dat kan voor hen ook een helende werking hebben. Voor mij is dat een drijfveer om met rituelen aan de slag te gaan.

In die zin is het dus ook zo dat er nooit genoeg rituelen zijn. Er is altijd de ruimte voor een nieuw ritueel die bij de juiste persoon de juiste snaar raakt. 

Dat klopt. Iedereen is anders. Elke betrokkene is anders. Het is juist belangrijk om daarin heel persoonlijk te zijn. Dat je niet denkt in standaarden, maar dat je juist denkt. Wie heb ik voor me? Wat heb jij nodig?

Een belangrijke laag in het ritueel begeleiden is dat er ook ruimte is voor gevoelens en emoties. In de loop van mijn leven heb ik een aantal trainingen gedaan rondom emoties. Ik heb me ook verdiept in het begeleiden van mensen, met allerlei soorten emoties. Bij grote mijlpalen in het leven is het belangrijk dat je weet hoe emoties werken. Het is belangrijk om daar aandacht aan te besteden bij grote veranderingsprocessen en bij afscheid in het leven.


Wil je met mij op zoek

naar jouw rode draad?